top of page

Släpp in ljuset i ditt nya hemDrömmer du också om att bygga hus? Då är du inte ensam. Program som Husdrömmar och Grand Designs Sverige har blivit väldigt populära samtidigt som sociala medier skapat en plattform för idéer och inspiration. Allt det här har planterat och vattnat små, små frön som sedan vuxit upp till unika villor runt om i landet. Högst upp på listan över vad som är viktigt i det nya hemmet brukar faktiskt ljuset hamna. Förutom att vi tycker att det är estetiskt vackert med naturligt ljus i våra hem så finns det även fördelar som positiv inverkan på dygnsrytmen, ökad inlärningsförmågan och det kan motverka trötthet. Funktion, design, kvalitet och rätt placering av fönster är med andra ord väldigt viktigt när man ska bygga sitt alldeles egna drömhus.
Fönster ger ditt hem karaktär, är en av den viktigaste detaljerna för husets exteriöra intryck samtidigt som valet av fönster påverkar hela känslan inomhus. Det naturliga ljuset som genom dina val av fönster och placering kommer in i huset på olika sätt, kan förstärkas med siktlinjer, och skapa en härlig känsla av öppenhet. Man kan välja stora eller små fönster, liggande eller stående, öppningsbara eller fasta, listan kan göras lång över valen som man ställs inför när man ska välja fönster. Fundera på vilken funktion varje fönster ska fylla och kom ihåg att ljusa färger på fönster invändigt kan hjälpa till att reflektera solens strålar så att rummet upplevs som ljusare och större.
Läget på tomten och de olika väderstrecken är bra att ha med sig redan från början när planlösningen börjar ta form och ni skissar på ert hus. I gemensamma sällskapsrum och kök vill vi gärna ha stora fönsterpartier och mycket ljusinsläpp från olika håll, söderläge men gärna även kvällssolen. Redan i stadiet då man skissar på sitt nya hus är det jättebra om man ritar in hur möbleringen ska se ut för att kunna få en känsla hur det fungerar tillsammans med ljusinsläpp samt utsikt. Ett fönster i ett väderstreck har inte alltid samma behov av funktioner som ett fönster i ett annat väderstreck. När det är dags för att planera fönster så hjälper vi gärna till och delar med oss av kunskap vi besitter kring just fönsters funktioner. Vi jobbar med Nordan som leverantör då vi anser att deras fönster håller hög standard samtidigt som de har ett brett sortiment där man kan hitta fönster i alla stilar.
Att välja fönster med bra kvalitet är inte endast något som kan påverka levnadsstandarden i ditt nya hus, det kan även göra stor skillnad på elräkningen. Fönster fyller nämligen den viktiga funktionen att bevara värme i våra hus. En investering i bra fönster kan alltså räknas hem i form av lägre kostnader i det långa loppet och mindre utsläpp av koldioxid. Värmeförlust orsakade av fönster anges i ett U-värde, ett mått som räknas ut genom att jämföra fönstrets täthet och isolering. Till exempel har ett modernt 3-glasfönster ett U-värde runt 1,1-1,2 medan äldre 2-glasfönster ligger runt 2,4-3. Enligt Energimyndigheten kan dåliga fönster släppa ut så mycket som en tredjedel av den värmen som vi producerar för att värma upp huset.


När du bygger hus med oss på Vimmerbyhus hjälper vi dig med placering och val av fönster. Vi har lång erfarenhet och svarar gärna på frågor kring hela husbygget. Vill du veta mer om hur det är att bygga hus med oss? Beställ gärna hem vår inspirationskatalog gratis och kontakta oss för ett förutsättningslöst möte.


Vi på Vimmerbyhus önskar alla en härlig tisdag!Комментарии


bottom of page