top of page

Vad kostar det att bygga nytt hus?Utan tvekan den mest ställda frågan vi får, som är ständigt aktuell och extra het att diskutera kring i dagens samtalsämnen med räntor och elpriser..

- Vad kostar det egentligen att bygga nytt hus idag?

Svaret? - Det ska vi försöka reda ut här nedan.


Modern hall i nybyggt hus
Villa Friberg


 

Det korta (lite tråkiga) och enkla svaret är att det är du som kund som bestämmer kostnaden. Priset varierar beroende på en mängd olika faktorer, vi förklarar några.


  • På vilken ort ska du bygga? Bygglov och kommunala kostnader varierar bland kommuner.

  • Vad kostar din tomt, och vilka förutsättningar har den? Markarbeten kan vara en stor del av byggkostnaden som man som kund inte brukar räkna med. Schakta, spränga, och finjustera höjder för att få till en bra placering.

  • Vad vill du bygga för hus, 100 kvm eller 300 kvm? Ett enkelt sätt att spara pengar är att helt enkelt minska boytan och tänka kvadratsmart.

  • Materialval - funkar det med ett standardutbud eller vill du satsa mer exklusivt?


En materialsats från oss (också kallad byggsats) kostar ca 12 -13 000 kr/kvm i standardutförande. Vi har valt en kvalitativ standard i våra hus som vi står för och är stolta att erbjuda till våra kunder. Välisolerade väggar med både spånskiva och gips, massiva innerdörrar med tätningslist och rostfria vitvaror är några av våra standardval.

Till detta tillkommer en byggentreprenör som ska färdigställa huset på byggplats, i dagsläget brukar det kosta ca 12 000 kr/kvm för att montera och färdigställa ett helt hus. Allt beroende på vilken typ av hus du bygger såklart.


Markarbeten brukar vara en enskild post eftersom varken vi eller byggaren kan svara på hur omfattande arbeten som krävs för att få din tomt redo för husgrunden. Ibland behöver man fylla upp tomten för att nå marknivå, och ibland behövs det sprängas för att komma ner till marknivå. Ett rättvisande pris får du alltså av en markfirma som har bäst koll på ämnet.


Byggherrekostnader är något alla måste betala, i detta inkluderas kostnader för bygglov, pantbrev, lagfart, utsättning, kontrollansvarig (KA), byggsamråd och byggström bland annat. Alla dessa poster har din kommun koll på, eftersom priset varierar beroende på var man bor så rekommenderar vi dig att vända dig till din egen kommun och be dem sammanställa alla kostnader som ingår i en husbyggnation.


En drömkalkyl är relativt enkel att räkna fram, utan oförutsägbara kostnader som kan komma att hända på vägen. Men är du en realist som vill komma så nära slutsumman som möjligt, så är förarbetet avgörande. Våra säljrepresentanter är experter på detta och hjälper dig gärna på vägen.Så, något uträknat totalpris på vad det kostar att bygga hus (glöm inte trädgården), det kanske vi inte kan ge dig. Förhoppningsvis blev du ändå något klokare, och vill du läsa mer om hur det kan gå till att bygga hus med oss så finns bra läsning här.Modernt tegelhus
Villa Tillnell

Comments


bottom of page