top of page

Tak-guiden



Här har vi samlat matnyttig information och några tips till dig som ska välja form och stil på taket till ditt framtida hus. Kom ihåg att vår husdesigner/arkitekt gärna bollar idéer kring husets utseende. Berätta vilken stil du vill ha så hjälper vi dig skapa drömhuset.


Sadeltak

Den vanligaste takformen i Sverige är sadeltak, eller kroppåstak som den även kallas. Två takfall som möts vid nock, lutningen brukar man anpassa utifrån husets form och storlek. Idag ser vi den här formen väldigt ofta när vi bygger moderna ladhus. Något som är praktiskt med sadeltak och bra att veta är att nästan alla olika takmaterial fungerar bra på sadeltakskonstruktionen. Även solcellsinstallationer gör sig väldigt bra på ett sadeltak, något om våra kunder gärna vill ha på sina framtida hem.



Klassisk villa med sadeltak
Villa Bull


Pulpettak

Ett pulpettak är en takform med endast ett takfall. Det här är en stil som ofta passar bra ihop med moderna villor. Namnet på den här formen kommer från den gamla möbeln skrivpulpet. Själva skivan på dessa skrivbord eller talarstolar hette pulpet, och eftersom man tyckte att takformen påminde om just den här lutande skivan fick namnet bli pulpettak. Sätter man två pulpettak mot varandra så att de högsta punkterna möter varandra får man ett sadeltak.



Modern villa med pulpettak
Villa Carlsson


Valmat tak

Ett valmat tak har takfall åt husets alla sidor. Man kan enkelt se om det är ett valmat tak då detta ersätter gaveln på huset. Anledningen till att man byggde tak på det här viset förr var för att skydda husets fasad. Idag finns det många bra behandlingar av fasad som gör att man inte måste skydda fasaden med tak, utan man kan med gott samvete välja den konstruktion man tycker är snyggast och som passar bäst till huset.



Äldreboende med valmattak
LSS - Svarvaren


Mansardtak

Ett mansardtak är ett sadeltak fast med brutet takfall. Det här är en bra form på taket om man tänker att man vill maximera ytorna på andra våningen utan att bygga ett tvåplanshus. Mansard kommer från franskan och betyder vindsvåning. I den lilla staden i Astrid Lindgrens värld fick vi bygga många olika hus med olika takkonstruktioner, även hus med mansardtak.

Mansardtak på klassisk trävilla
Astrid Lindgrens Värld

Plantak

Ett plantak är precis vad det låter som, ett tak med inget eller väldigt lite fall. Det här är en vanlig takform när det byggs tvåplanshus. Eftersom man måste se till att regnvatten leds bort från taket brukar plantak ha ett litet fall som leder vattnet till brunnar, så kallade takbrunnar. Vanligtvis så döljer man taket bakom ett takkrön. Idag är det här en takkonstruktion som är väldigt vanlig bland industribyggnader, men vi ser även att många som bygger tvåplanshus vill ha plantak. Om man väler den här takformen så kan man även nyttja taket som en terass eller soldeck.



Triangelformad enplansvilla med plantak
Villa Hagviken


bottom of page