top of page

Fasadinspiration

För att skydda fasaden på ditt nya hus finns det olika beklädnader att välja mellan. Träpanel är väldigt vanligt, men det finns även många som väljer puts, tegel eller skiffer. Det som avgör vilken fasad huset får brukar oftast handla om tålighet, smak, stil, pris och vidden av underhåll i framtiden. Här har vi samlat lite information till dig som vill veta mer om olika fasader. Fråga gärna er kontaktperson hos oss på Vimmerbyhus för mer information om vad som kan vara viktigt vid val av fasad till just ditt projekt.


Träfasad

Underhåller man sin träfasad på rätt sätt så har den lång hållbarhet. Det finns även ekonomiska fördelar med att välja trä då det är ett av de billigare alternativen. Oavsett om man vill ha en modern eller klassisk stil på sitt hus så kan man ha träfasad. Det är många idag som väljer en järnvitriol-liknande lasyr för att få en naturligt grånad fasad samtidigt som det skyddar träet. En klassisk villa passar väldigt bra med träfasad. Man kan variera med färg och stående eller liggande panel. Något som blivit mer populärt på senare dar är att man väljer olika bredder på brädorna för att skapa ett livligt uttryck.

Tegelfasad

Tegel är otroligt tåligt och väldigt bra för den som vill ha en stabil och nästintill underhållsfri fasad. Det finns många olika kulörer och former att välja bland om man ska ha tegelfasad. Tegel tillverkas med väldigt hög temperatur vilket gör dem tåliga, och när man ska bygga en tegelfasad murar man block för block.

Putsad fasad

En putsad fasad är tålig men även den kommer att behöva underhåll under årens gång. Skulle vatten tränga in i putsen så finns det en risk att den börjar flagna, och det är den vanligaste skadan när man har en putsad fasad. Men om man underhåller fasaden på rätt sätt så är det här inte något man behöver oroa sig för på många år. En putsad fasad ger en stilrent och avskalat intryck. Det är väldigt populärt att putsa de klassiska skånelängorna men även moderna villor har fått en stor dos puts de senaste åren.

Comments


bottom of page