top of page

Dags att spara el!

Updated: Feb 14

I dagens heta samtalsämne kring energi och ökade elkostnader får vi ofta tips och råd om att till exempel tvätta på uttalade tider när elpriset är lågt, även om det innebär att gå upp mitt i natten. Och visst går det spara några kronor där, men hur kan vi spara pengar på enklare sätt? Går det?


Värmepumpen

Här har vi den stora spelaren i huset som avgör inomhustemperaturen. I Sverige har vi ett riktvärde på 21 grader, för vissa av oss helt okej men ändå är det många som föredrar varmare grader oavsett årstid.


Minskar du temperaturen med 1 grad kan du spara ca 6% av husets uppvärmningskostnad beroende på var och hur man bor. Kanske klarar du dig på 20 grader invändigt? Väl värt att testa!Duschen

Här används ca 2/3 av husets varmvattenförbrukning. Vill du spara pengar, minska tiden i duschen och stig ur några minuter tidigare än vanligt. Gör du detta varje dag ser du snabbt resultat.


Ventilation

Har du en nyare värmepump kan du berätta för denna vilka tider du spenderar utanför huset, då behövs inte samma ventilation och energiåtgång. Samma gäller även om du ska iväg på semester en längre tid, glöm inte meddela det till din värmepump. Har du en värmepump från NIBE styr du enkelt allt detta via myUplink.


Elavtal

Det kan vara läge att se över och jämföra elavtal. Små skillnader som över tid kan spara dig mycket pengar.


Eluttag

Hur mycket drar egentligen dina eldrivna produkter hemma? Testa med en smart plug där du både kan se och styra dina enheter.


Nyttja solen

Solceller kommer inte minska din elanvändning men ger dig möjlighet att producera helt egen! För att se hur mycket du kan spara kan du testa NIBEs solcellskalkylator
Commentaires


bottom of page