top of page
2017-10-26-Ada-Treehouse_ChristianBoo_11

Q & A 

Vad kostar det att bygga hus?

Det här är en av de vanligaste frågorna bland våra husbyggare. En fråga som vi inte heller kan svara dig på utan att veta vilka förutsättningar som finns. Våra hus anpassas efter din budget, tomt och önskemål. För att få en rättvis bild av vad ett hus kostar så lämnar vi en offert till dig efter ett första möte eller kontakt.

Vilka garantier finns?

I priset som lämnas ingår alltid en 10-årig nybyggnadsförsäkring och en färdigställandeförsäkring. Utöver dessa ingår även en 1-årig villaförsäkring från det att huset levererats. 

Läs mer om vad dessa innebär på gar-bo.se

Var finns Vimmerbyhus?

Precis som namnet avslöjar så har vi vårt huvudkontor och husfabrik i Vimmerby. Du som kund får först träffa någon av våra representanter som finns på ett flertal orter runt om i Sverige.

Klicka här för att se vem som finns närmast.

Vad ingår i ett Vimmerbyhus?

I vår husleverans ingår ett komplett byggsystem med tak, väggar och bjälklag även golv, vitvaror, kök- och badrumsinredning, fönster, dörrar, golvvärme och värme-ventilationssystem. Enkelt förklarat, det som inte ingår är markarbeten, betongplattan och väggbekladnad (tapet, kakel och klinker).

Allt finns samlat i vår leveransdeklaration som du får tillsammans med ditt kostnadsförslag.

Vad rekommenderar ni för uppvärmningssystem?

Som standard i våra hus när vi tar fram ett kostnadsförslag räknar vi med en frånluftsvärmepump (som vi tycker är det bästa) från Nibe som fyller det önskade behovet av värme, ventilation, värmeåtervinning och varmvatten. Vid större hus räknar vi oftast med en bergvärmepump.

Till båda dessa system räknar vi med ett komplett golvvärmesystem till gjuten betongplatta.

Vilka tillval kan jag välja? 

Vi har tagit fram en tillvalskatalog med utvalda leverantörer. Har du hittat något eget du önskar ha i ditt hus så kan vi ta in en offert på detta, eller så plockar vi bort det i leveransen från oss så kan du köpa det själv, här har du möjlighet till båda alternativen. 

Vad är en KA (kontrollansvarig)?

En kontrollansvarig medverkar till att ditt (byggherrens) projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Den ska hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan, se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked. KA är obligatoriskt att ha under byggtiden. 

Hur lång tid tar det att bygga hus med er?

Från färdigt avrop (beställning av huset) har vi ca 16-20 veckors leveranstid av huset. När det väl är på plats tar det ca 20-24 veckor att färdigställa detta för en byggentreprenör, mycket beroende på vilken typ av hus man valt att bygga, och om processen går enligt plan utan större hinder.

Kan ni bygga ett hus som man designat själv med egna ritningar?

Ja, vi bygger hus även från våra kundernas ritningar. Vissa kunder har bara en vision av deras drömhus medans vissa redan har bygglov färdigt. Skicka oss dina ritningar så återkommer vi med offert efter genomgång med dig.

Kostar det pengar att ta fram en skiss med er?

Nej, vi tar inga kostnader för att ta fram en skiss. Men vi vill att du har en tomt, så att vi vet att det finns förutsättningar för att bygga det du önskar.

Kan man bygga ett billigt hus? 

Självklart finns det sätt att bygga billigare, val av material och eget arbete kan kapa många kostnader. Vinklar är fördyrande, främst med olika taklösningar som tillkommer. Håll dig till en rak huskropp, utan fönster som går golv till tak. Planera kvadratsmart, inga onödiga ytor som kostar pengar, och uppvärmning. Bygg efter tomtens förutsättningar, för att slippa spränga eller fylla för mycket. Och, arbetet. Kanske kan du göra en del av det själv?

Är det dyrare att bygga hus än att köpa nytt?

En svår fråga som beror på förutsättningar. Nya hus är energieffektiva, de byggs för att hålla så låga energikostnader som möjligt. Och du har själv möjlighet att påverka hur du vill ha ditt hus, med värme/ventilationssystem. Oavsett vad du väljer så har nya hus en låg driftkostnad. Nybyggda hus har även lägre sannolikhet till oförutsedda kostnader, som mer troligt finns till gamla. Med andra ord, ett nytt hus är ofta mer kostsamt att köpa ör stunden, men är i tid och länd billigare med låg driftkostnad. 

Varför har ni inga priser på era hus?

Vi bygger inga hus som ser likadana ut, varje hus skissas fram efter varje unik kund. Därför har vi inga priser på hemsidan. Alla hus vi visar är för inspiration, som vi sedan jobbar vidare med.

Vad är en byggherre? 

Byggherren är en person, eller organisation, som tar initiativ och äger ett byggprojekt. I de allra flesta fallen då du som privatkund eftersom det är du som tecknar avtal med hustillverkare och entreprenörer. 

Har du en annan fråga?

Då hoppas vi du hör av dig till oss!

Vi finns på mejl och telefon för att svara på dina frågor. 

Vimmerbyhus Eken (utan bakgrund).png
bottom of page