VimmerbyHus

Smarta hem med

Vimmerbyhus

Daniel Nilsson och Hannah Gånge har byggt sitt drömhus i Vimmerby. Nu kan de styra både värmesystem och belysning i den 153 kvadratmeter stora villan med ett Niko Home Control-system.

Som småbarnsföräldrar var det viktigt för Hannah och Daniel att flytta in i ett nyckelfärdigt hus som är väl anpassat för barnen med stora sällskapsytor.
– Vi valde att rita om vissa delar för att matcha våra behov. Det var enkelt och smidigt med hjälp av Vimmerbyhus, berättar Daniel.

App som styr funktioner i hemmet
Resultatet blev öppna sällskapsytor, ett sluttande tak med takhöjd på drygt sju meter och ännu bättre förvaringsmöjligheter. Designhouse 153 tilltalade familjen med sina två sammankopplade flyglar, där den ena flygen blir en ”barndel” med barnens sovrum, lekutrymme och ett anslutande badrum med dusch och toalett. Den andra flygeln blir en ”vuxendel” med sovrum, separat badrum och en walk in closet. Huset har ett smart system som familjen använder för att styra bland annat belysningen.
– Jag kan enkelt tända och släcka lampor via Nikos app. Ett exempel är när jag hämtat barnen på förskolan en mörk novemberdag kan jag enkelt tända lamporna när jag står på garageuppfarten, berättar Hannah.

Semesterbelysning och rörelsesensorer
Daniel och Hannah berättar att inför semestern kan de i förväg ställa in belysningen. Därmed tänds och släcks lamporna på ett slumpmässigt sätt så att det ser ut som att de är hemma. I huset sitter även rörelsesensorer som gör att lampan utanför deras sovrum tänds om barnen vaknar på natten.
– Vi är väldigt nöjda med Nikos system, det är en trygghet både för oss och för barnen, berättar Daniel.

Niko Home Control som standard
Nybyggda Vimmerbyhus har idag Niko Home Control-system som standard. Idag går det att styra hemmets belysning, värme och ventilation genom Nikos app. Appen har även en funktion som skickar notiser till mobila enheter till exempel när barnen kommer hem från skolan. Det går att anpassa systemet efter hemmets behov, berättar Jonas Degow, försäljningschef på Niko.
– För en barnfamilj kan det vara viktigt att veta när barnen kommer hem från skolan. I ett annat hem kan barn och barnbarn få notiser i mobilen om lampan i badrummet hos en förälder eller farförälder inte tänts på 12 timmar. Det går hela tiden att förändra systemet beroende på husets behov. Det i kombination med Nikos design, kundfokus och användarvänlighet gör Niko unikt på marknaden.

"Vi är väldigt nöjda med Nikos system, det är en trygghet både för oss och för barnen"  – Daniel Nilsson

Jonas Degows bästa tips för ett smart hem

Många sitter i timmar med att planera hur ett kök ska se ut eller vilka golv som ska väljas. Tänk till på samma sätt med elinstallationen! Hur ska jag bo i det här huset? Vilka funktioner vill jag ha? Vilka ljuseffekter? Sätt in dig i processen och ta aktiva beslut kring el. Du kan få väldigt fina effekter och uppleva bekvämlighet, säkerhet och trygghet om du lägger lite tid på detta.

■ Välj ett system som är användarvänligt och lätt att förstå.

■ Tänk på säkerheten och de fördelar som finns med ett smart system. En inbrottstjuv går troligtvis inte in i ett hus där musiken är på och lamporna tänds och släcks slumpmässigt.

■ Rörelsesensorer kan ge trygghet till barn som vaknar på natten. Genom att använda rörelsesensorer som tänder belysningen till ett behagligt ljus på ca tio procent blir det även enklare att röra sig i huset på natten.

■ Undvik vattenskador genom att koppla systemet så att vattnet stänger av sig när ni lämnar huset.