VimmerbyHus VimmerbyHus

Mycket hus
för pengarna

Vi har fått det precis som vi vill ha det.

Både natur och stad samtidigt. Vid en sjö. Familjevänligt. Nära till jobb och vänner. Och allt detta i ett hus skräddarsytt efter köparens behov.
- Nu bor vi precis som vi vill ha det. Vi fick mycket för pengarna när vi köpte vårt Vimmerbyhus, säger Bernar och Kristina i Malkoun i Södertälje.

När Bernar och Kristina Malkoun bestämde sig för att bygga nytt föll det sig naturligt att det skulle bli någonstans i Södertäljetrakten. Här har de själva vuxit upp och här har deras tre barn fötts. När möjligheten att köpa en tomt precis intill Glasbergasjön i det nybyggda bostadsområdet Glasberga tvekade de inte länge. Det var bara att slå till.
– Bara en sådan sak som sjöutsikten, säger Bernar och tittar ut genom fönstret. Plus att vi gillar området, skolan och dagiset, det är otroligt bra här. Det finns många barnfamiljer i samma livssituation som oss.
– Ja, alla känner varandra och barnen har många kompisar här, säger Kristina. Det tar tio minuter med buss till närmaste köpcenter och motorvägen till stan ligger inte långt bort. Och snart ska det öppnas mataffärer i området.

Nya ritningar utan kostnad

Mikael, 8 år, Matilda, 6 år och Mattias, 2 år, håller precis på att avsluta middagen när Vimmerbyhus tidning kommer på besök. Mikael har precis lyckats byta till sig en potatis mot en köttbulle av sin lillasyster. Stämningen är god och Bernar och Kristina låter barnen hållas, bjuder på kaffe och berättar att en av anledningarna till att de valde Vimmerbyhus var familjevänligheten.
– Vi har många rum så barnen har fått varsitt, säger Kristina. Det är bra akustik, inga trösklar och trappan från övervåningen lutar inte så mycket. Vårt förra hus, ett parhus, var väldigt öppet och ingen av oss fick vara ifred någon gång.
Att det gick att ändra i planlösningarna utan extra kostnad var också en viktig an- ledning till husvalet.
– Vi bytte till exempel plats på vardags- rum och kök, berättar Bernar. Det var inga problem. Hos andra hustillverkare kostar det extra, e ersom det krävs att man tar fram nya ritningar.

"Att det gick att ändra i planlösningarna utan extra kostnad var också en viktig anledning till husvalet."

Att det gick att ändra i planlösningarna utan extra kostnad var också en viktig an- ledning till husvalet.
– Vi bytte till exempel plats på vardags- rum och kök, berättar Bernar. Det var inga problem. Hos andra hustillverkare kostar det extra, e ersom det krävs att man tar fram nya ritningar.

Just exibiliteten är något som paret Malkoun uppskattar. Ett husbygge är trots allt en stor investering och de gjorde sin research noga. De gick på många husvisningar för att få en känsla för vilken typ av hus de skulle trivas i.
– Vi lade ned mycket tid på att kolla in olika fabrikanter, berättar Kristina. Vimmerbyhus tilltalade oss för att vi ck vara med och bestämma precis hur vi ville ha det. De var som sagt öppna för möjligheten att justera och ändra ritningar.
– Vimmerbyhus hade dessutom den bästa kvaliteten på material, konstaterar Bernar och räknar upp inredningsdetaljer som fönster, massiva dörrar och ett högklassisgt kök från Ballingslöv.

Målade huset själv

När de väl hade bestämt sig gick processen från start till mål snabbt. Det tog bara ett år från att kontrakt skrevs till huset var byggt och in yttningsklart.
– Det var full fart från början, säger Kris- tina. Allt gick slag i slag. Ytterväggarna var färdiga när de transporterades hit, men allt inuti huset är byggt på plats.
Det är inte bara husritningar och inredning man kan påverka som köpare. För att minimera kostnaderna låter Vimmerbyhus dessutom köparen delta i själva byggarbetet, berättar Bernar.
– Jag målade hela huset utvändigt själv, det var en stor besparing. Sedan hjälptes vi åt hela familjen att isolera, slänga grovsopor och städa. Vi sparade inte bara pengar på att hugga i själva, det är ju faktiskt extra kul att bo i huset när vi alla har varit delaktiga i bygget.
Kristina håller med.
– Vi lärde oss verkligen mycket, från noll kunskap till massor. Nu kan vi allt om takstolar, fasadpaneler, isolering och husmålning, säger hon och ler.