top of page

Ta första steget till det nya huset

Updated: Feb 27

Att bygga hus är ett stort projekt och vanligtvis är det den största affären privatpersoner gör i sitt liv. Det är därför viktigt att man tänker igenom allting noga. När man väl har hittat tomten som man vill bygga på börjar processen med att hitta ett hus som passar förutsättningarna - men även möter behoven man har. Här kommer vi ta upp några steg som beskriver husresans start och saker som kan vara viktiga att tänka på när man befinner sig i processen.

Hitta den rätta tomten


För en del kan det ta flera år av sökande innan man hittar tomten som känns 100% rätt. Det finns olika alternativ för den som söker en tomt, antingen kan man kontakta mäklare, ställa in bevakning på Hemnet.se eller ställa sig i tomtkö hos kommunen. Vilket alternativ som är bäst beror helt och hållet på vad man har för preferenser. I många fall kan tomtsökandet vara en kombination av många olika metoder. När tomten väl uppenbarar sig är det viktigt att man tänker på läget, storleken, omgivningen och vad detaljplanen säger. Man bör även ta reda på om det finns möjlighet att ansluta till kommunalt vatten och avlopp. Om man kontaktar en mark- eller byggentreprenör kan man få ett uppskattat pris på vad markarbetet kommer kosta. Det här är något som skiljer från tomt till tomt.


Snyggt hus med vackert läge
Villa Youssef

Boka in ett möte på banken


Att bygga hus blir inte bara enklare utan även roligare om man tidigt vet vad man har för budget. När man bokar in ett första möte på banken gör man en boendekalkyl och sedan ansöker man om ett lånelöfte. Det blir en indikation på hur mycket huset får kosta, och sedan när man gjort alla valen går man tillbaka till banken med sin produktionskostnadskalkyl och ansöker om byggnadskreditiv. Det här är ett lån som betalas ut i takt med kostnader som uppstår under husbyggnationen.


Skiss VH 20.131


Välja hus


Det absolut roligaste med att bygga hus är ju självklart att välja hur det ska se ut! En del väljer en modell på vår hemsida, andra utgår från en modell men gör ändringar och vissa väljer att skissa upp något alldeles unikt. För oss är det viktigt att man ska få välja själv hur drömhuset ska se ut och därför värnar vi om det fria valet under hela processen. Ibland kan det kännas svårt att veta vad man ska välja för hus och då kan man börja med att göra en lista över storlek, antal rum, antal våningar etc. för att komma igång. Vi hjälper sedan till med att hitta det perfekta huset!
Vill du veta mer om hur husresan ser ut? Läs Husresan - Steg för steg

Comments


bottom of page